Forum

Hoş Geldiniz 👋

Türkiye’nin en güncel sınav forumuna hoş geldiniz.

TYT, AYT, LGS, KPSS ve diğer tüm sınavlara dair sorularınızı sorabilir, çözümleri paylaşabilirsiniz.

2026 KPSS'de Deneme...

Bildirimler
Tümünü temizle

2026 KPSS'de Deneme Analizi Nasıl Yapılır? Yanlışları Kategorize Et, Netini Artır, Sıralamada Yüksel

1 Gönderiler
1 Üyeler
0 Reactions
11 Görüntüleme
(@admin)
Üye Admin
Gönderiler: 107
Konu başlatıcı   [#23]

2026 KPSS'de Deneme Analizi Nasıl Yapılır? Yanlışları Kategorize Et, Netini Artır, Sıralamada Yüksel

6 Eylül 2026 KPSS'ye her geçen hafta bir adım daha yaklaşıyoruz. Bu süreçte pek çok aday düzenli deneme çözüyor. Ama şunu sormak gerekiyor: Deneme çözmek mi seni geliştirir, yoksa denemeni doğru analiz etmek mi?

Cevap nettir: analiz.

"17 net yaptım, geçen hafta 16'ydı, gelişiyorum" deyip geçmek en yaygın hatadır. Gerçek gelişim, neyin neden yanlış gittiğini anlamakla başlar.

──────────────────────────
📊 Adım Adım KPSS Deneme Analizi

ADIM 1: Netleri Oturum ve Ders Bazında Kaydet

Her denemeden sonra şu tabloyu doldur:

Genel Yetenek:
- Türkçe: ___ / 60
- Matematik: ___ / 60

Genel Kültür:
- Tarih: ___ / ~18
- Coğrafya: ___ / ~13
- Vatandaşlık-Güncel: ___ / ~10
- Diğer (Felsefe, Din, vb.): ___ / ~19

Eğitim Bilimleri (varsa):
- Gelişim Psikolojisi: ___
- Öğrenme Teorileri: ___
- Öğretim İlkeleri: ___
- Ölçme-Değerlendirme: ___

ADIM 2: Yanlışları 3 Kategoriye Ayır

🔴 BİLMİYORUM → Konuyu hiç öğrenmemişim. Çözüm: o konuyu kaynak üzerinden çalış.
🟡 KARIŞTIRDIM → Kavram bilgisi eksik ya da teorisyeni/olayı karıştırdım. Çözüm: karşılaştırmalı tekrar.
🟢 DİKKATSİZLİK → Soruyu yanlış okudum ya da hesap hatası yaptım. Çözüm: sınav hızını ve dikkatini antrenman yap.

Bu ayrım çok kritik. Aynı çözümü iki farklı hata türüne uygulamak hiçbir ilerleme sağlamaz.

ADIM 3: Konu Bazlı Hata Haritası Çıkar

Birkaç deneme sonunda hangi konulardan düzenli yanlış yaptığını göreceksin. İşte asıl çalışma gündemini bu harita belirler. "Neyi çalışmalıyım?" sorusunun cevabı hata haritandadır.

ADIM 4: Hatalı Soruları Aynı Hafta İçinde Yeniden Çöz

Denemeden sonra kırmızı kategorideki soruları aynı hafta içinde konu tekrarı yaparak yeniden çöz. Bu adım atlanırsa deneme etkisi yarıya düşer.

ADIM 5: Net Trendini Haftalık Takip Et

Haftadan haftaya aynı derste net artıyorsa strateji işe yarıyor demektir. Artmıyorsa yöntemi değiştirme zamanı gelmiştir.

⚡ Son Döneme Özel 3 Kritik Strateji

1. Zayıf Konuya Değil, Kârlı Konuya Odaklan
Son 2-3 ayda sıfırdan yeni bir zor konuyu öğrenmek yerine, "orta düzey bilgin var ama net yapamıyorsun" konuları geliştirmek çok daha hızlı sıralama artışı sağlar.

2. Sınav Simülasyonu Yap
Haftada en az 1 kez gerçek sınav koşullarında (telefonsuz, mola vermeden, zamanlı) tam deneme çöz. Sınavda yaşayacağın yorgunluk ve baskıyı önceden deneyimlemek performansını artırır.

3. Ders Dengesini Koru
Güçlü olduğun bir derse gereğinden fazla vakit ayırmak, zayıf derslerdeki açığı kapatmanı engeller. Sıralama, toplamdan gelir.

🗓 6 Eylül'e Kadar Haftalık Deneme Planı

□ Haftada 2 deneme çöz (1 zamanlı tam, 1 konu taraması)
□ Her denemeden sonra 3 kategorili analiz yap
□ Hata haritanı güncel tut
□ Forum üzerinden deneme netlerini paylaş — toplu analiz çok daha verimli

💬 Deneme Netlerini Burada Paylaş!

Bu forum, 2026 KPSS adaylarının deneme sonuçlarını birlikte analiz ettiği bir alan. Hangi dersten kaç net yaptığını, hangi konuda takıldığını yorumlara yaz.

Birlikte büyüyoruz — 2026 KPSS'de başarı hepimiz için!

Kaynak: ÖSYM KPSS Kılavuzu | sinavrehberi.com.tr

Alıntı
Paylaş:
Scroll to Top